هفته نامه آیینه یزد

انعکاس آیینه شماره 403

معاونت امور فرهنگی
و ضرورت پاسخگویی به درخواست‌های مردمی

ساعت 7 بعد از ظهر روز شنبه 9/12/93 با حضور دکتر سیدعباس صالحی معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمدعلی طالبی معاونت سیاسی استانداری، علی غیاثی ندوشن مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی، ‌حجت‌الاسلام والمسلمین محمدحسن معزالدینی امام جمعه موقت یزد و تعدادی از روحانیون نویسندگان، شعرا، فرهنگیان و چند نفر از مسئولان فرهنگ و ارشاد اسلامی جلسه‌ای در بیت سومین شهید محراب حضرت آیت‌ا... محمد صدوقی (ره) تشکیل گردید.
بیشتر حاضران پرسش‌ها و نظرات و پیشنهادهای خویش را مطرح نمودند و یا با بیان احادیثی از حضرات معصومین بزرگوار علیهم صلوات ا... اجمعین یاد و خاطره بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران امام خمینی(ره)، شهیدان راه انقلاب، ایثارگران و آزادگان را گرامی داشتند و به مناسبت، یاد خیری از علما و گویندگان و شعرا و بزرگان یزد نمودند و در پایان سیدعباس صالحی با اظهار خوشوقتی از شرکت در آن محفل انس از جمله اظهار داشت:
- سرمایه‌های اصلی در کشور منابع انسانی می‌باشند که با مسائل مادی و مالی و نظایر آن نمی‌توان آن را برابر دانست.
- در حوزه فرهنگی لازم است حرمت اهل قلم به معنای واقعی دیده شود.
- گرچه آثار ساختمانی و بناهای تاریخی باقیمانده از گذشته مهم است اما میراث ما فقط در سنگ و گل نیست بلکه گفتار و آثار علمی باقی مانده از پیشینیان باید بیشتر مورد مداقه و تامل قرار بگیرد.
- شایسته است در دارالعباده و شهرها و استان‌ها گویش‌های مختلف مورد توجه قرار بگیرد و دغدغه فرهنگ یزدشناسی به عنوان یک موضوع کلی دنبال شود.
-سعی خواهد شد نظیر این گونه جلسات در استان‌ها و مناطق دیگر تشکیل گردد.
– دولت تدبیر و اعتدال در یک سال و نیم اخیر با نگاه قانون‌گذاری و رعایت معیارهای اصولی و ضوابط و آئین‌نامه‌های مورد تایید تلاش نموده از سلیقه گرایی در حد امکان دوری گزیند و در حوزه ممیزی نیز ملاک قانون باشد. اما وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در بعضی از موارد و زمینه‌ها در حدی که باید و شاید موفق نبوده است.
نگارنده‌این سطور در آن جمع خاطره‌ای مربوط به سال 1354 که مدیریت دبیرستان تعلیمات اسلامی مروج را به عهده داشت از واعظی ادیب و گوینده‌ای خوش ذوق و احیا کننده ساختمان با عظمت مسجد جامع یزد و بنیانگذار کتابخانه بزرگ «وزیری» زنده یاد حجت‌الاسلام والمسلمین سیدعلی‌محمد وزیری و خاطره‌ای از سال 1358 در ارتباط با حجت‌الاسلام والمسلمین مرحوم شیخ محمدعلی صدوقی امام جمعه فقید یزد که انسانی آگاه و منصف بود و رفتار نیک و پسندیده آن زنده یاد در یادها مانده است و بسیاری از کردار و گفتارش همچنان نقل مجالس و محافل می‌باشد به استحضار رساند و بنا را بر این گذاشت مطالبی را که فرصتی برای طرح و بحث آن نبود در این ستون به اطلاع خوانندگان آیینه برساند.
در آغاز بخش مهمی از وظایف مفصل معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به شرح زیر درج می‌گردد.
« سیاستگذاری، برنامه‌ریزی، استاندارد سازی و مهندسی امور فرهنگی، منطبق با اهداف اسلام و انقلاب اسلامی.
- سیاستگذاری به منظور تقویت و ترویج فرهنگ نماز، مهدویت، انتظار، اتحاد، جهاد، ایثار و شهادت، تلاش در رشد فضائل اخلاقی با رویکرد خانواده.
- برنامه‌ریزی در جهت پرورش استعداد و ذوق فرهنگی افراد (عوام و خواص) به‌ویژه جوانان.
- برنامه‌ریزی به ‌منظور احیاء و اشاعه فرهنگ‌های اصیل اسلامی ایرانی فراموش و مبدل شده و جایگزینی آنها با موارد نادرست و عُرفی؛ همچنین ارائه طرح‌های مناسب جهت ترغیب و تشویق اقشار مختلف به آن‌ها.
- برنامه ریزی در راستای فعالیت‌های فرهنگی به‌منظور شناخت، پیشگیری و مبارزه با مقوله‌های استکبار، ظلم، مواد مخدر، مکاتب الحادی، عرفان‌های انحرافی، خرافات و ارائه الگو و خدمات فراخور با هماهنگی سایر واحدها و مراکز مربوطه و بهره‌مندی از امکانات در چارچوب اختیارات محوله...»1
مناسب است خلاصه‌ای از وظایفی که مردم در زمان غیبت حضرت صاحب‌الزمان(عج) به عهده دارند و اموری که باید از سوی امامان جمعه رعایت گردد از قول استاد محمدرضا حکیمی نقل ‌گردد:
«باید بدانیم که در زمان غیبت حضرت حجت، مسلمانان نباید در انجام دادن تکلیف‌های خود کوتاهی کنند. همه دستورات دین، در این زمان نیز، به حال خود باقی است، واجب واجب است و حرام حرام، به ویژه تکالیف اجتماعی.
مثلاً اگر در جامعه‏ای فساد رایج شد و ظلم پا گرفت مسلمان نمی‏تواند بگوید، بگذار باشد، امام زمان (عج) می‏آید و درست می‏کند و اصلاح می‏فرماید، آنچه امام زمان درست می‏کند و اصلاح می‏فرماید، تکلیف دینی خود آن امام است که از لحظه و روز ظهور او شروع می‏شود. تا پیش از آن لحظه و آن روز، هر مسلمانی به همه تکالیف خود مکلف است، همینطور که باید نماز بخواند و روزه بگیرد، باید امر به معروف و نهی از منکر کند، با ظلم و ظالم بستیزد، به دادِ مظلوم برسد، برای از بین بردن ستم و برپا داشتن عدل و داد، بکوشد، و.. . و... عالم بزرگ شیعی، فضل بن شاذان ازدی نیشابوری (از اصحاب امام نهم، و در گذشته در زمان امام حسن عسکری«ع»)، روایتی نقل کرده است از امام هشتم، ابوالحسن علی بن‌موسی الرضا(ع) درباره فلسفه اجتماع روز جمعه، و خطبه جمعه و سخنرانی پیشوای جامعه اسلامی در این روز. امام هشتم در این روایت می‌فرماید: این اجتماع و خطبه (سخنرانی جهت‌دار) برای این است که پیشوای دینی، در هر جمعه، مردم را موعظه کند، و به طاعت خدا و کار خیر فرا خواند، و از معصیت و گناه بر کنار دارد، و مردمان را از مصالح دینی و اجتماعی خود آگاه سازد، و همه افراد را (که در مراسم جمعه گرد آمده‌اند، از مرکز شهر تا دورترین نقطه) در جریان امور بگذارد، و مفاسد اجتماعی و خطراتی را که در حال وقوع است تشریح کند، و از پیشامدها و دسیسه‌هایی که جامعه اسلامی را تهدید می‌کند پرده بردارد، و زیان و سود اوضاع و احوال و چگونگی وضع امت را باز نماید.»2
بعد از گذشت هر چهار سال اگر تعداد معتادان، آمار بیکاران، طلاق، زنان و فرزندان بی‌سرپرست، یا کودکان بدسرپرست، دزدی‌ها، رشوه خواری‌ها، سوء استفاده‌های اقتصادی، رانت خواری‌ها، اشرافی گری، تجمل گرایی‌، قتل و جنایت، زندانی‌ها، ورودی پرونده‌ها به دادگستری، تهمت و افترا به یکدیگر، نامه پراکنی‌های با امضا یا بی‌امضا با محتوای مطالبی زشت و زننده علیه شهروندان و یا فعالان سیاسی و توزیع و پخش آن در جلسات مذهبی و نماز جمعه و جماعات، صدور حکم ارتداد و محاربه از تریبون‌های رسمی و یا اسرائیلی و آمریکایی نامیدن کسانی که هنوز در هیچ دادگاه صالحی محاکمه و محکوم نشده‌اند و نشر و پخش آن در نشریات نه تنها در دولت تدبیر و امید بلکه در هر دوره و زمانی کاهش نشان ندهد و در کنار آن برای رفاه و آسایش مردم قدم‌هایی مثبت و موثر برداشته نشود نمی‌توان گفت آن گونه که شایسته است دولت در زمینه امور فرهنگی و اجتماعی موفقیتی کسب نموده است. در غیر این صورت نشان دادن فیلم و تصویر جمعیت استقبال کننده از رییس و یا هیات دولت و نظایر آن یا برگزاری جلسات و همایش‌ها و سخنرانی‌ها، کف زدن‌ها و یا تکبیر گفتن و. .. نشان از موفقیت دولت‌ها نیست.
مدتی است سخنگوی قوه قضاییه اعلام ممنوع‌التصویر بودن رییس دولت اصلاحات را نموده است اما دکتر علی مطهری و عده‌ای دیگر از نمایندگان این موضوع را بر خلاف قانون می‌دانند.
«علی مطهری در حاشیه جلسه مجلس با بیان اینکه شورای عالی امنیت ملی مصوبه‌ای مبنی بر ممنوع التصویر شدن یکی از چهره‌های سیاسی دارد گفت: این موضوع خلاف قانون و عقل است. البته باید بدانیم که این کار به نفع اوست و مردم اقبال بیشتری به وی پیدا می‌کنند.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: پس از اینکه خبر ممنوع التصویر شدن او منتشر شد از یکی از اعضای شورای عالی امنیت در این باره پرس و جو کردم که او گفت چنین مسئله‌ای در شورا مطرح نشده و مصوبه‌ای نداشتیم.
وی ادامه داد: زمانی که عضو هیئت نظارت بر مطبوعات بودم موضوع ممنوع التصویر شدن بارها عنوان شد و مورد بررسی قرار گرفت و در آن زمان هم طبق بررسی‌ها به این نتیجه رسیدیم که ممنوع التصویر شدن انجام نشود.
مطهری در خصوص حکمی که این روزها در رسانه‌ها مطرح شده است توضیح داد: نامه‌ای از دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی به وزارت فرهنگ و ارشاد ابلاغ شده که این به معنای مصوبه نیست بنابر این به اعتقاد من این تصمیم از سوی قوه قضاییه گرفته شده است.»3
«محمدرضا تابش در جمع خبرنگاران در مورد ممنوع‌التصویر و ممنوع‌البیان بودن برخی‌ها گفت: ابتدا باید مجرمانه بودن فرد از نظر حقوقی مشخص شود و سپس برایش مجازاتی تعیین شود. تابش ادامه داد: بر اساس اصل 36 قانون اساسی، حکم مجازات و اجرای آن فقط باید از طریق دادگاه صالحه و قانونی باشد که این امر به اصل قانونی بودن جرایم و مجازات‌ها معروف است... تابش در پاسخ به این سوال که آیا در مورد رییس دولت هشتم، دادگاهی تشکیل شده است یا خیر؟ اظهار داشت: من کاملا رد می‌کنم که دادگاهی در این راستا تشکیل شده باشد، نه قراری صادر شده و نه ابلاغی انجام گرفته است. وی گفت: خوب نیست که مسوولان دستگاه قضا در جاهایی که قوانین شفافی وجود دارد، این گونه اظهارنظر کنند، این خلاف قانون اساسی است.»4
انتظار عموم مردم و اکثریت رای‌دهندگان از دکتر حسن روحانی و دیگر مقامات عالی رتبه اجرایی این است که پاسخ روشنی در این زمینه بدهند چون بر اساس فرمایش مولای متقیان حضرت علی (ع) به مالک اشتر هر دولتمردی موظف است استیضاح از خود را قانونی تلقی کند و به پاسخ دادن یا حتی قبول به خطا حاضر شود و هر گونه اتهام به ظلم و انحرافی را که از طرف مردم به او داده می‌شود بر طرف سازد چون «زمامدار به طور مستقیم با حیات اجتماعی مردم سروکار دارد و به طور غیرمستقیم توجیه و اداره اصل حیات آنان را در اختیار دارد، به هر نحوی و به هر سرعتی که بتواند باید بدگمانی و اتهام به ظلم و هر گونه انحرافی را که مردم بر او وارد نموده‌اند بر طرف و برائت و بیگناهی خود را آشکار بسازد زیرا در صورتیکه زمامدار مورد بدگمانی و اتهام قرار گرفت، ‌مردم نخست مدیریت حیات اجتماعی خود را مختل تلقی خواهند کرد و سپس اصل حیات خود را متزلزل احساس خواهند کرد.» 5
سنت الهی بر این جاری است که هر کس در لباس خدمت قصد سویی نسبت به خلق خدا نداشته باشد نهایت کارش بر آشفتگی و از هم گسیختگی و انفصال از حق و خلق نخواهد بود و رحمت و برکت پروردگار را دریافت خواهد کرد.
از خداوند بزرگ توفیق خدمت و حسن عاقبت برای دولتمردان و مسئولانی که کمر همت بر خدمتگزاری مردم بسته و عزم خویش را بر گره گشایی کار خلق جزم کرده‌اند مسألت دارد.

مدیر مسئول

پی نوشت‌ها:
1- سایت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
2- «بعثت، غدیر، عاشورا، مهدی»، چاپ دفتر نشر فرهنگ اسلامی، سال 1356، صفحه 186 و 187 و 213 و 214
3- خبرگزاری ایسکانیوز، 9/12/1393
4- خبرگزاری ایرنا، 10/12/93
5- « حکمت اصول سیاسی اسلام »، علامه بزرگوار محمد تقی جعفری، صفحه 260 و 261